Tilapäishoidon osastojen kesäsulut peruttava välittömästi

Kannanotto 20.5.2022

Itä-Turun Vasemmistoliitto vaati Turun kaupunkia välittömästi perumaan vanhusten ja vammaisten tilapäishoidon osastojen sulkemiset. Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaan Mäntyrinteen ja Runosmäen tilapäishoidon osastot sekä Portsakodin osastot 2 ja 3 suljetaan ensi maanantaina 23.5.2022 hoitajapulaan vedoten.

Osastojen sulkeminen tulee toteutuessaan johtamaan inhimillisiin katastrofeihin ja jo nyt ylikuormittuneiden palveluiden kuten kotihoidon, päivystyksen ja terveysasemien tilanteiden kärjistymiseen entiseltään. Sulkujen vakavin vaikutus on inhimilliset katastrofit, joiden estämiseksi Turun kaupungilla ei ole olemassa korvaavia palveluita.

Omaishoitajien lakisääteisten vapaiden lisäksi tilapäishoidon osastoilla hoidetaan ihmisiä, jotka sijoitetaan osastolle hätäsijoituksena. Esimerkiksi TYKS:n ja terveyskeskuksen vuodeosastoilta tilapäishoidon osastoille sijoitetaan asiakkaita, jotka eivät vielä pärjää omatoimisesti kotona vaan tarvitsevat kuntoutusta päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen.

Tilapäishoidon osastojaksot tukevat ihmisten toimintakykyä ja kohentavat ihmisten sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Huonokuntoista ikäihmistä kotona hoitava omaishoitaja voi olla myös itse iäkäs ja huonokuntoinen. Ilman riittäviä omaishoidon tukipalveluita intervallijaksoineen sekä hoidettava että hoitaja uupuvat.

Kotihoidon on pitkään toiminut 120 hoitajan hoitajavajeella ja työntekijöitä on kuluneen vuoden aikana irtisanoutunut yli 70. Kotihoidon vajailla resursseilla ei voida kompensoida osastojen suluista seuraavaa hoidon ja tuen tarvetta. Sairaalan vuodeosastopaikkoja on vuonna 20219 tehdyn sopeuttamisohjelman puitteissa vähennetty jo 50 paikalla, eikä myöskään vuodeosastoilla ei ole resursseja kompensoida tilapäishoidon osastojen sulkuja. Toteutuessaan sulut tulevat kuormittamaan päivystystä ja aiheuttamaan enemmän työtä terveydenhuollon palveluihin kuin tilapäishoidon osastojen normaali pyörittäminen edellyttää. Osastojen sulut tulevat todennäköisesti myös lisäämään kunnalta perittäviä siirtoviivemaksuja.

Itä-Turun Vasemmistoliitto vaatii pormestaristolta välittömästi toimia osastojen sulkujen perumiseksi. Sulkujen perustelu hoitajapulalla on puutteellinen. Osa tilapäishoidon osastojen hoitajista on sijoitettu muille osastoille ns. ylimääräisinä työntekijöinä, eikä kaikkia mahdollisia keinoja työvoiman saamiseksi ole edes yritetty käyttää.

Ilman tilapäishoidon osastojen täysimittaista toimintaa Turun kaupunki ei pysty vastaamaan vanhusten ja vammaisten kesänajan hoidontarpeisiin. Seurauksena on pahimmillaan ihmisten heitteille jättö ja omaishoitajien loppuun palaminen. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s