Merja Lundén: Kirjasto- ja kulttuuripalveluja, kyllä kiitos!

Lapsena ja nuorena Merja Lundén ahmi sanoja, lauseita, kirjoja. Mikään ei tuntunut riittävän. Merja halusi tuntea, kokea ja oppia muista maailmoista, toisista ihmisistä ja erilaisista kokemuksista. Aikuisena lukeminen vähentyi, jaksottui, mutta ei kadonnut. Tiedon- ja tunteenjano on aina olemassa.

Merja on myös aina pitänyt kulttuurista, rakastanut kulttuuria, vaatinut kulttuuria. On se sitten ns. matala- tai korkeakulttuuria, viihdyttävää tai sivistävää, eskapismia tai yhteiskunnallista. “Kulttuuri saa tuntemaan itsensä elossa olevaksi!”, huudahtaa Merja. “Mitä olisi elämä ilman kirjallisuutta, kulttuuria, taidetta? Ilman kirjastoja, teattereita, museoita?”

”Viisas kunta pitää huolta kirjasto- ja kulttuuripalveluistaan antamalla resursseja toimintaan, tiloihin ja hankintoihin unohtamatta panostusta riittävään ja osaavaan henkilökuntaan. Kirjastot esimerkiksi eivät vie Turun budjetista juuri mitään, mutta silläkin vähällä tuottavat paljon hyvää sekä kuntalaisille että ulkopaikkakuntalaisille”, Lundén selostaa.

Turun pääkirjasto on ulkomaita myöten tunnettu ja tiedetty sivistyksen ja viihteen keidas, jossa käy ennätysmäärä ihmisiä vuosittain, ja jonka arkkitehtuuria tullaan ihailemaan ulkomailta asti. Jokainen turkulainen voi olla ylpeä pääkirjastostaan. Pääkirjaston lisäksi Turussa on vielä suhteellisen kattava lähikirjastoverkko ja kirjastoauto, joka kulkee muun muassa sinne, jossa kirjastoa ei ole.

Useampi lähikirjasto on viime vuosien aikana uudistettu omatoimiseksi, joka tarkoittaa että henkilökunnan poissa ollessa asiakas pääsee sisään kirjastokortilla ja pin-koodilla. Omatoimisuus on lisännyt huimasti lähikirjastojen käynti- ja lainamääriä. Omatoimisuuden lisäpalvelu on siis ilmeisen suosittu ja hyvä näin, mutta ongelmaton se ei ole.

“Asiakkaat haluavat ja tarvitsevat henkilökuntaa. Lisäksi omatoimisuuden aiheuttama lainamäärien osittainen jopa räjähtänyt kasvu on aiheuttanut paljon lisätöitä henkilökunnalle. Näen siis monestakin syystä, että lähikirjastoista ei saa vähentää yhtään enää henkilökuntaa.”, Merja miettii.

“Lähikirjastoverkko on myös syytä pitää kattavana Turussa ja muistaa, että lähiöissä asuu paljon ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta pääse tai halua lähteä keskustaan. On myös hyvin tärkeää, että lapsella on pääsy omaan turvalliseen lähikirjastoonsa, jossa on tuttu henkilökunta auttamassa ja opastamassa. Pääkirjastossakin tulee jossain vaiheessa seinät vastaan, joten ei ole senkään puolesta kovin kaukonäköistä vähentää tai heikentää lähiöiden kirjastopalveluja.”, Merja jatkaa.

Merja on koko kirjastouransa ajan puhunut intohimoisesti kirjastojen tärkeydestä ja yhteiskunnallisesti merkittävistä työtehtävistä. “Tuhannet peruskoululaiset otetaan Turussa vuosittain vastaan monipuolisille ja huolellisesti valmistelluille kirjavinkkauksille, mediamatkoille ja kirjallisuustietopoluille, jotta lapset ja nuoret oppisivat lukemaan, ymmärtämään itseään ja maailmaa, hakemaan ja käyttämään tietoa ja varsinkin erottamaan oikean tiedon väärästä”, Lunden kertoo.

”Laadukkaat ja eri elämän alueista tehdyt näyttelyt tuotetaan joko itse tai ulkopuolisin voimin sekä pääkirjaston että lähikirjastojen seinille ja vitriineihin. Ajankohtaisista asioista, vanhoista tutuista jutuista ja uusista ilmiöistä otetaan kiinni järjestämällä tapahtumia, työpajoja, kokeilukertoja, luentoja ja seminaareja yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Turun kaupunginkirjaston kokoelmia hoidetaan huolella monipuolisuuteen tähdäten. Historiallinen

merjalunden
Kuva: Henry Söderlund

syvyys huomioidaan sulavasti nykyajan kanssa. Tieto on valtaa, ja sen ääreen haluavat kirjastojen henkilökunta kaikkien pääsevän. Tämän kaiken ja paljon muuta tekevät kirjastonhoitajat, kirjastovirkailijat, informaatikot ja monet muut pienellä palkalla ja pienellä, jollei jopa olemattomalla budjetilla joka vuosi, joka kuukausi ja joka viikko.”
Merja Lundén – kirjastojen puolesta nyt ja aina.

blogi: kuntavaaliehdokas.fi/merjalunden
facebook: https://www.facebook.com/lundenmerja/
twitter: https://twitter.com/meluaja
instagram: https://www.instagram.com/merjalunden
sähköposti: ehdokasmerjalunden@gmail.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s