Alpo Lähteenmäki: Hyvinvointi kuuluu kaikille!

Tasa-arvo ja hyvinvointi

Tulevien kunnallisvaalien, jotka pidetään 9.4.2017 tavoitteena tulee olla yhä kasvavien hyvinvoinnin ja tasa-arvon erojen kaventaminen ja poistaminen. Sipilän oikeistohallituksen kilpailukyvyn tavoittelu ei ihmisten tasa-arvoa eikä kaikille kuuluvaa hyvinvointia kunnioita. alpoKikyn nimissä tehdyt säästötoimet ovat heikentäneet kuntien taloutta ja edellytyksiä toteuttaa tasavertaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kaikille kuntalaisille. Tästä joutuvat kärsimään erityisesti enemmän sairastavat vähävaraiset ihmiset mm palvelumaksujen rajujen korotusten seurauksena.

Tulevien kuntavaalien tavoitteena tulee olla myös lasten ja nuorten aseman parantaminen. Lapsiperheiden asemaa on päättyvällä valtuustokaudella pyritty ennaltaehkäisevien toimien myötä parantamaan. Tämä ei kuitenkaan ole aina riittänyt ja lasten huostaanottojen ja kiireellisten huostaanottojen määrä ei ole odotetusti vähentynyt vaan on jossain määrässä lisääntynyt. Tämä tarkoittaa että lisäresursseja vaikeassa asemassa olevien lapsiperheiden auttamiseksi tarvitaan.

Toinen erityisen vakava elämän alkuvaiheen ongelma on nuorten pitkäaikaistyöttömyys. Tämä on johtanut pelkästään Turussa laajaan nuorten syrjäytymiseen. On edesvastuutonta toimintaa laiminlyödä vaikeassa asemassa olevien nuorten ihmisten elämän alkuvaiheen tukeminen. Nuorten tasavertaisuus, työllisyys ja koulutus olisi tarpeen turvata erityisillä toimilla. Sekä määrätä siitä että nuorten ihmisten pakottaminen ja käyttäminen työharjoittelun kautta ilmaisena työvoimana kielletään.

Ja sitten elämän loppuvaiheessa olevien ihmisten tilanteesta. Vanhusten arvostus ja kunnioittava kohtelu ei tunnu vaan edistyvän Turun kaupungissa. Tällä hetkellä vanhuksia rahdataan paikasta toiseen koska hoivahoidon järjestelyt kahden hankkeen osalta ovat epäselvästi keskeneräisiä. Niiden valmistumisesta ei ole lainkaan varmaa tietoa. Tilanne ei tunnu olevan kenenkään hallinnassa ja vanhusten hoivan järjestämiseksi joudutaan käyttämään ostopalveluja. Vanhustenhuolto jää mahdollisen SOTE uudistuksen jälkeen kuntien hoidettavaksi. Tästä johtuen vanhustenhoito tulee olemaan tärkeimpiä tulevan valtuustokauden asioita. Tässä tarvitaankin mielellään sellaisia päätöksentekijöitä joilla on kokemusta ja aikaisempaa tietoa siitä mihin suuntaan asian suhteen on mentävä.
Sote uudistuksesta ei vielä tässä vaiheessa sen keskeneräisen valmistelun johdosta ole aiheellista kirjoittaa.

Alpo Lähteenmäki
kaupunginvaltuutettu
sosiaali-ja terveyslautakunnan jäsen
Varsinais- Suomen maakuntavaltuuston jäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s