Lasten oikeus varhaiskasvatukseen turvattava!

Kannanotto 17.12. 2016

Itä-Turun Vasemmistoliitto: Lasten oikeus varhaiskasvatukseen turvattava kuntatasolla!

Itä-Turun Vasemmistoliitto on silmin nähden pettynyt eduskunnan enemmistön päätökseen rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta sekä kasvattaa yli 3-vuotiaiden lasten päivähoidon ryhmäkokoja.

”Yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa perheiden elämään kohdistuu yhä enemmän epävarmuustekijöitä kuten nopeita muutoksia työtilanteissa, työttömyyttä ja taloudellista epävarmuutta, varhaiskasvatuspalveluiden merkitys lapsen elämässä pysyvyyttä ja turvaa luovana tekijänä korostuu entisestään, toteaa Itä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Elina Sandelin.

Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan oikeuden rajaamisen ja ryhmäkokojen kasvattamisen sijaan varhaiskasvatusta tulisi kehittää aivan toiseen suuntaan. Ryhmäkokojen kasvattamisen sijaan Turussa tulisi pyrkiä nykyisten ryhmäkokojen pienentämiseen.

”Subjektiivisen oikeuden sitominen lapsen vanhempien työmarkkina-asemaan uhkaa tehdä lapsesta heittopussin, jota voidaan pompotella ryhmästä toiseen vanhempien työtilanteen mukaan. Vahva ja tasapainoinen aikuinen ihminen voi vielä kestää prekaarin elämäntilanteen, mutta epävarmuus ja jatkuvat muutokset sopivat hyvin huonosti pienten lasten arkeen”, Sandelin jatkaa.

Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan Turun kaupungin on linjattava selkeästi, ettei Sipilän hallituksen läpirunttaamia varhaiskasvatuksen ja perhepolitiikan asiantuntijalausuntojen vastaisia lasten eriarvoisuutta lisääviä ja hyvinvointia heikentäviä päätöksiä toteuteta kuntatasolla nyt eikä tulevina vuosina.

Lakiuudistuksen esitykset ovat kestämätöntä politiikkaa sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Heikennykset johtavat kalliin erityisopetuksen ja lastensuojelun tarpeen kasvuun ja lisäävät kunnissa varhaiskasvatuksen byrokratiamenoja. Toimiva, turvallinen ja pedagogisesti laadukas varhaiskasvatus on sosiaalisten ongelmien ja oppimisvaikeuksien parasta ennaltaehkäisyä.
Vasemmistoliitto esitti sitoutumista subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja ryhmäkokojen säilyttämiseen ennallaan jo marraskuussa valtuuston päättäessä vuoden 2016 budjetista päättäessä. Valtuuston enemmistö päätti kuitenkin jättää asian virallisen päätöksenteon kaupunginhallitukselle vuoteen 2016.

Kaupunginhallituksen enemmistö on syksyllä 2015 antanut lausunnon subjektiivisen oikeuden sekä ryhmäkokojen säilyttämisen puolesta. ”Nyt kuntalaisten on pidettävä tarkasti silmällä sitä, että lausunnon mukainen politiikka myös toteutuu”, Sandelin toteaa.

Lisätiedot:

Elina Sandelin

Itä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja
040 8331707
elina.sandelin[at]turku.ficropped-itc3a4.png

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s