Alpo Lähteenmäki: Vanhukset jonottavat. Jopa sille viimeiselle portille

Vanhuspalvelulaki astui voimaan 1.7.2013. Lain avulla pyritään turvaamaan ikääntyneen väestön hyvinvointi sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saanti. Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta THL sekä Valvira kokoavat tutkimusaineistoa ikääntyneiden sosiaali- ja terveyspalveluista ennen ja jälkeen lain voimaantuloa. Tätä kehitystä on mielenkiintoista ja tarpeellista seurata. Mielenkiintoa ja seurannan merkitystä tähän asiaan tulee lisäämään edelleen mahdollisen SOTE uudistuksen jälkeinen aika.
Aluehallintoviraston selvityspyyntö Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalle koskien Turun vanhusten jonottamista sairaalasta pitkäaikaishoitoon ei vakuuta asioiden etenemisestä em lain viitoittamaan suuntaan. Pitkäaikaista hoitopaikkaa odottavat vanhukset ovat sairaalassa tilanteeseensa nähden väärässä paikassa. Tämä aiheuttaa sen että sairaalahoitoa tarvitsevat vanhukset puolestaan jonottavat sairaalapaikkaa.
Itse asiassa koko vanhusten ja ikäihmisten hoitoketjua Turussa hallitsee jonottaminen. Eri määrä tuskaa ja kärsimystä sisältyy jokaiseen jonoon ja jonottajaan. Pitkäaikaishoitoon, joka hyvin usein on vanhukselle viimeinen hoitopaikka, vapautuu paikkoja ns luonnollisen poistuman kautta. Eliniän ja vanhusten määrän kasvaessa jonotusaika voi olla hyvinkin pitkä. Voi sanoa että nykytilanteessa vanhukset joutuvat jonottamaan jopa sille viimeiselle portillekin.
Hyvinvointitoimialan suunnitelmat ryhtyä toimiin vanhusten pitkäaikaishoitoon odottamisen ja jonottamisen vähentämiseksi tarvitaan tietenkin lisää omia pitkäaikaishoitopaikkoja. Näihin paikkoihin jonottamisen siirtäminen kotiin on tietenkin inhimillisestä näkökulmasta hyvä tavoite. Se vaatii kuitenkin huomattavia hoidon lisäresursseja.
Sosiaali- ja terveyspuolen vuodesta toiseen jatkuva säännönmukainen alibudjetointi on johtanut nyt vallitsevaan vanhusten aseman heikkenemiseen. Tässä voisi katsoa vähän menneeseen ja todeta että näin ei ole ensimmäistä kertaa. Lääninhallitus joutui -90 luvun lopulla ja 2000 luvun alkupuolella useaan otteeseen puuttumaan Turun vanhusten hoidon tilanteeseen, mm uhkasakon avulla. Resurssien lisäämistä vastustivat tuolloin samat poliittiset voimat kuin tänäkin päivänä.
Kunnallisten toimintojen kimpussa hyörii kasvava määrä markkinavoimia. Tavoitellaan mahdollisimman suurta siivua kunnallisista terveydenhuollon rahoista. Vanhustenhuollon palvelujen ja toimintojen nimikkeet on jo onnistuttu tehokkaasti tuotteistamaan markkinavoimille mieleiseen suuntaan. On palveluasumista, tehostettua palveluasumista, ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista jne.

alpo
Ollaan menossa vääjäämättä yhä eriarvoisempaan vanhuuteen. Valtakunnallisesta SOTE uudistuksesta esitetyt uhkakuvat markkinavoimien kasvavasta roolista ei ole tuulesta temmattuja. Ja niitä on, toisin kuin pääministeri antaa ymmärtää erittäin vaikea torjua.
Kyllä tulee mieleen se aika jolloin ihmiset olivat kotona vanhuuteen asti ja sitten siirryttiin vanhainkotiin ja sieltä sitten luonnollisella tavalla edelleen. Kyllä on kummallista se että joskus ihan hyvin pärjättiin ilman näitä kaikkia tehostettuja palveluasumisia ja muita.

Alpo Lähteenmäki
Turun kaupunginvaltuutettu
Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s