Loppu leikkauksille – arvokas vanhuus jokaiselle!

Kannanotto 23.2.2015

Itä-Turun Vasemmistoliitto: Loppu leikkauksille – arvokas vanhuus jokaiselle!

Itä-Turun Vasemmistoliitto haluaa vuosikokouksessaan kiinnittää huomiota ikäihmisten hoivaan ja hyvinvointiin. Yhdistyksen mukaan laadukkaan hoivan ja hoidon saaminen ei saa olla kiinni ihmisen maksukyvystä tai henkilön omaisten mahdollisuuksista antaa hoitoa tai järjestää tarvittavia palveluita. Inhimillinen ja arvokas vanhuus on taattava jokaiselle ihmiselle tuloihin ja varallisuuteen katsomatta.

Vuonna 2013 eduskunnan hyväksymän vanhuspalvelulain tavoitteena on turvata ikääntyneiden palvelutarpeen arviointiin pääsy sekä määrältään ja laadultaan riittävät palvelut. Laki korostaa myös ihmisen itsemääräämisoikeutta suhteessa omaan hoitoonsa. Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan vanhustenhoidon todellinen tila kunnissa on saatava välittömästi vastaamaan vähintään vanhuspalvelulain kirjauksia. Käytännössä vaatimus tarkoittaa oikeistolaisen talouskuripolitiikan ja kuntatalouteen kohdistuvien leikkausten välitöntä lopettamista ja vanhuspalveluiden lisäresurssointia.

Lisäresursseja tarvitaan niin kotihoitoon, omaishoitajien tukemiseen kuin myös kunnallisiin palveluasuntoihin ja uusien asumismuotojen kehittämiseen. Kotihoitoon tarvitaan lisää hoitajia ja hoitajille on taattava kunnon työolosuhteet. Liian pitkälle tehostettu kotihoito ei palvele hoitoa tarvitsevaa ihmistä ja tämän lisäksi uuvuttaa myös hoitotyötä tekevät ammattilaiset. Tämä taasen johtaa sairauspoissaoloihin ja luo uupumuskierrettä koko työyhteisöön. Hyvinvoivat, työssään jaksavat ammattilaiset ovat laadukkaan kotihoidon toteutumisen välttämätön edellytys.

Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan kotihoidon ensisijaisuus on hyvä periaate, mutta vaihtoehtoisia hoito- ja asumismuotoja tarvitaan riittävästi niitä ihmisiä varten, jotka eivät enää pysty tai halua asua kotona terveydellisistä tai muista syistä. Kotihoito, jossa ihmisen perustarpeet juuri ja juuri täyttyvät, ei riitä hyvän elämän edellytyksiksi. Erityisesti muistisairaiden ihmisten hoidon ja asumisen tarpeet on huomioitava nykyistä paremmin. Ketään ihmistä ei tule jättää asumaan yksin kotiinsa, mikäli ihminen itse kokee sen ahdistavaksi ja turvattomaksi.

Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan tarvitaan monipuolisia ikäihmisten erilaisiin tarpeisiin vastaavia palveluita ja asumismuotoja; kunnallisia palvelutaloja, ryhmäkoteja ja muuta yhteisöllistä asumista, joka tukee fyysisen toimintakyvyn lisäksi myös sosiaalista kanssakäymistä ja mielen hyvinvointia.

Kansainvälisen vertailun mukaan suomalaisten aktiivisuus omaistensa hoitoon on EU-maiden sisällä korkea. Tilannetta, jossa omaiset kantavat erittäin merkittävän osan hoivavastuusta, ei pidä pitää itsestään selvyytenä. Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan omaisten osallistuminen hoitoon on ensiarvoisen arvokasta, mutta samanaikaisesti yhteiskunnan velvollisuutena on pitää huolta siitä, ettei laitospaikkojen tai muun sopivan asumismuodon puutteen vuoksi omaishoitajiksi ajaudu pakon edessä ihmisiä, joiden oma terveys ja hyvinvointi ei tätä kestä.

Itä-Turun Vasemmistoliiton mukaan hoivavastuuta ei voi vierittää omaisille pakolla. Tämä on sekä hoitavan omaisen että hoidettavan ihmisen etu. Kaikille omaishoitajina toimiville ihmisille on taattava omaishoidon tuki riittävine tukipalveluineen.
Lisätiedot: Itä-Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Elina Sandelin 040 8331707

tulevaisuudenitc3a4turku2.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s